Συζητώντας μαζί


Κατηχητικό ή γκουρού;


Διάβασα στο Πρόναο αυτής της εβδομάδας (ημ. 5/09/2005) σχετικά με το μήνυμα για την επιμελή οργάνωση των κατηχητικών σχολείων και ως εκπαιδευτικός θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις.

Η κατήχηση των νέων είναι παραπάνω από σημαντική. Η εκκλησία μας οφείλει να φωνάξει την νεολαία κοντά της γιατί οι σειρήνες της σημερινή εποχή είναι πολλές και δελεαστικές.

Για παράδειγμα οι σέκτες που έχουν κατακλήσει το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ και παρουσιάζονται ως μόδα, ως must. Είναι cool να έχεις ανατολίτη "δάσκαλο", είναι της μόδας να ακολουθείς την ανατολική φιλοσοφία. Θα βρεις ηρεμία από το άγχος, δεν θα γεννηθείς ξανά ζώο, θα βρεις το φως, θα... θα.... θα....

Οι διανοούμενοι περιφρονούν το Χριστό και την Εκκλησία του και ακολουθούν ανατολικές ατραπούς που δεν ξέρουν που θα τους φτάσουν. Και τί καλύτερο για έναν νέο, για έναν έφηβο να δείξει ότι αγαπά την διανόηση από το να χαθεί και αυτός στα σκοτεινά μονοπάτια της Ανατολής. Το έκανε και ο Ρίτσαρντ Γκιρ άλλωστε.

Έχω γνωρίσει ακόμα και συναδέλφους που ακολοθούν τέτοιου είδους μονοπάτια και έχω δει αδελφικούς μου φίλους να δανείζονται ακόμα και από τράπεζα για να πάνε να δουν το γκουρού τους ενώ δεν είχαν να πληρώσουν το φροντιστήριο των παιδιών.

Εγώ αισθάνομαι το Χριστό δίπλα μου και δεν πάω ταξίδια εκτός και αν το θέλω. Καθοδήγηση μου δίνει ο πνευματικός μου δύο τετράγωνα από το σπίτι μου και δεν μου έχει ζητήσει ποτέ δεκάρα.

Έχω δει να προσφέρουν χρηματικά ποσά χωρίς βέβαια διάτρητη απόδειξη γιατί ο "δάσκαλός" τους τους διέταξε να δίνουν το 1/10 του μισθού τους σε αυτόν και την αποστολή του. Χωρίς ποτέ να τους πει κανείς που πάνε τα λεφτά τους

Ενώ στην ενορία μου μία φορά το μήνα οι ιερείς μετά την Κυριακάτικη λειτουργία ενημερώνουν για τις δραστηριότητες της Μητρόπολης.

Έχω δει να πληρώνουν είσοδο για συγκεντρώσεις τη στιγμή που για να παρακολουθήσει κανείς τη λειτουργία δεν χρειάζεται να πληρώσει εισητήριο.

Έχω δει να συκοφαντούνται επειδή αποφάσισαν να αφήσουν την ομάδα του "δασκάλου", να τους ενοχλούν στα σπίτια τους και να τους απειλούν με αιώνια καταδίκη αν προδώσουν το γκουρού τους.

Από την άλλη αν θελήσω να φύγω από την εκκλησία κανένας δεν θα με απειλήσει και αν θελήσω να ξαναγυρίσω κανένας δεν θα με κοιτά με καχυποψία.

Ζω μέσα στην νεολαία (άλλωστε και εγώ νεός άνθρωπος είμαι) και έχω μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα και πιστέψτε με έχω πολλούς φίλους και γνωστούς που μπερδεύτηκαν με τέτοιες σέκτες και η πλειοψηφία ξαναγύρισε στην εκκλησία γιατί απλά όλοι αυτοί υπόσχονται χάρτινους παράδεισους.

Από την άλλη ξέρω και πολλούς νέους που έφυγαν από την εκκλησία γιατί κάποιος κατηχητής έχασε το μέτρο ή κάποιος εξομολογητής του φέρθηκε άσχημα ή ακόμα αρνήθηκε να του διαβάσει ευχή για κάτι που ο νέος δεν θεωρούσε σπουδαίο και ο ιερέας δεν μπήκε στον κόπο να του δώσει κάποια εξήγηση.

Πιστεύω ότι αν η Εκκλησία μας εκσυγχρονιστεί και έρθει κοντά στους νέους θα βουλώσει τα στόματα των σειρήνων. Και πραγματικά θεωρώ ότι ο Μακαριώτατος δουλεύει πάνω σε αυτό το όραμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια μίας μάνας που μετά το διαζύγιο της το παιδί της έπαισε σε κατάθλιψη και ανέπτυξε αντικοινωνικές συμπεριφορές. "Από τότε που τον πήγα στο κατηχητικό όχι μόνο γνώρισε άλλα παιδιά και παίζει μπάσκετ και ποδόσφαιρο και περνά ευχάριστα αλλά ανέπυξε και καλές συνήθειες.


Φιλικά
Χαρ. Δημητρ.
Εκπαιδευτικός


 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox