Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο θεσμός της Ιερωσύνης και η θεραπευτική της αποστολή


Έκτακτη εκπομπή, αφιερωμένη στο Μέγα της Ιερωσύνης αξίωμα, εντασσόμενη στην εβδομάδα ιερατικών κλήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM. Στην εκπομπή έλαβαν μέρος: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κ. Ιερεμίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου, κ. Δαμασκηνός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου «Αναστάντος Χριστού» Πειραιώς, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Χάλαρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και ο Ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Μπούμης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

α) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κ. Ιερεμίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ιερωσύνη συνδέεται με την Εκκλησία. Όταν ο λαός εύχεται στους Ιερείς «Να χαίρεσαι Παπά τη Βασιλεία σου» εννοεί την Βασιλεία ως την Εκκλησία. Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας δεν είναι η Πεντηκοστή, αλλά η Ιερωσύνη ως χάρις του Θεού στους προφήτες και τους Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης. Από τον προφήτη Ησαϊα κιόλας, ορίζεται η Ιερωσύνη ως το «σπέρμα» που συγκεφαλαιώνει και εκφράζει τον λόγο και την παρουσία του Θεού στον κόσμο. Η Ιερωσύνη αμεσώτατα συνδέεται με την Εκκλησία, της οποίας το μυστήριον είναι πρό πάντων των αιώνων. Η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοσις μιλούν για την Ιερωσύνη με τα σύμβολα του Γάμου (Νυμφίος Χριστός και Νύμφη η Εκκλησία). Η Εκκλησία ευρίσκεται στον Επίσκοπο. Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος λέει ότι «άνευ τούτων Εκκλησία ού καλείται». Διότι αυτοί χειροτονούν τους Ιερείς. Και οι ιερείς τελούν τα μυστήρια. Ο Άγιος Κυπριανός λέγει το περίφημο: «Ο Επίσκοπος στην Εκκλησία και η Εκκλησία στον Επίσκοπο. Για την αντίθεση του κόσμου, η Εκκλησία θα πράξει ό, τι έπραττε πάντοτε. Οι πρώτοι Χριστιανοί τελούσαν την Ευχαριστία και μετά άφοβα πήγαιναν στα θηρία. Οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν την αγάπη».

β) Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου, κ. Δαμασκηνός, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είπε, μεταξύ άλλων: «Νομίζω πως ο προορισμός του ανθρώπου τα λέει όλα. Ο άνθρωπος πλάσθηκε για να μετέχει στην δόξα του Θεού. Για να μετέχει στην δόξα και στην Βασιλεία του Θεού, χρειάζεται οδοδείκτες. Αυτοί είναι οι έχοντες το χάρισμα της Ιερωσύνης, οι ιερείς και οι Επίσκοποι. Η Εκκλησία είναι το παν. Ο Χριστός, η κεφαλή Της, είναι η ζωή του κόσμου. Η ευθύνη των φερόντων την Ιερωσύνη, των ποιμένων, είναι μεγάλη για την φανέρωση του Χριστού στον κόσμο. Ένας νέος κληρικός, για να χειροτονηθεί, χρειάζεται την βοήθεια και άλλων, των ανθρώπων».

γ) Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου «Αναστάντος Χριστού» Πειραιώς, επεσήμανε: «Την Ιερωσύνη ο Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης ονομάζει «μέγα και μόνον χρήμα». Ο Μέγας Αρχιερεύς είναι ο Ιησούς Χριστός. Και ο Ιησούς Χριστός ήρθε «ιάσασθαι τους συντετριμμένους τη καρδία». Τους πεπτωκότες ανθρώπους. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο να θεραπεύσει το «μέγα τραύμα», τον άνθρωπο. Στο έργο αυτό κάλεσε τους ποιμένες της Εκκλησίας, τους ιερείς και τους Επισκόπους, διά των Αγίων Αποστόλων. Ο ίδιος ο Κύριος είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και αυτός επέλεξε τους Επισκόπους και τους Ιερείς και δι’ Αυτήν ιερουργεί το Σώμα και το Αίμα Του. Πρέπει στον σύγχρονο κόσμο να στραφούμε στα πρωτοχριστιανικά πρότυπα. Τα πρότυπα της Αγάπης».

δ) Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Χάλαρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, του ομωνύμου Δήμου, αναφέρθηκε στα εξής: «Η Ιερωσύνη είναι το Μέγα Μυστήριο. Ο Ιερεύς, χάριτι Θεού, γίνεται ο διάμεσος Θεού και ανθρώπων. Όσο εμβαθύνει στο μυστήριο αυτό ο άνθρωπος τόσο το μαθαίνει και αποκτά ζωοποιό σχέση δι’ αυτού με τον Αρχιερέα Ιησού Χριστό».

ε) Ο Ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Μπούμης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε έμφαση στα παρακάτω σημεία: «Η Ιερωσύνη δεν είναι θεσμός, είναι μυστήριο. Ο όρος «θεσμός» είναι νομικιστικός. Αλλά η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο και όχι δικαστήριο. Οι ιερείς είναι κατά χάριν ιατροί και νοσοκόμοι. Η Εκκλησία δεν επιβάλλει ποινές τιμωρίας, αλλά επιτίμια παιδαγωγίας. Η Εκκλησία δεν έχει ορισμό. Εάν την ορίσουμε, την περιορίζουμε. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. Κεφαλή του είναι ο Χριστός και έχουμε υποχρέωση να υπακούμε τις εντολές του, όπως προσελήφθησαν από τους Αποστόλους. Εκείνα που μας έδωσε η κεφαλή της Εκκλησίας, οφείλουμε να τα ακολουθούμε Επίσκοποι, ιερείς και λαϊκοί. Εκείνο που ο κόσμος έχει απωθήσει είναι μια εξουσιαστική περί Εκκλησίας αντίληψη. Ο Χριστός έδωσε στους Αποστόλους εξουσία Διακονίας».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος



 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox