Συζητήσεις στον 89,5fm


O Ρ/Σ ολοκληρώνει σήμερα Τετάρτη 25/1/06
την τριήμερη έρευνα, για ζητήματα που ανέκυψαν
από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος



Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 25/1/06, η τριήμερη έρευνα του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην έρευνα καταγράφονται και οι απαντήσεις των ακροατών στο τετράπτυχο ερωτηματολόγιο, που έχει ως εξής:

1) Συμφωνείτε ή όχι με το διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας;
2) Συμφωνείτε με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;
3) Να καταργηθεί ή όχι η μονιμότητα στο δημόσιο;
4) Να καταργηθεί ή όχι το ασυμβίβαστο των Βουλευτών;

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής έρευνας δίδεται στα ζητήματα που τίθενται ως προς το διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας. Σήμερα στο σταθμό μας μίλησαν:

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ κυρία Ρόδη Κράτσα η οποία είπε: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε με πολύ προσοχή. Το Σύνταγμα έχει το κύρος και τη σημασία ου ανώτατου νόμου. Μερικές από τις προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, γίνονται για εντυπωσιασμό. Οι ρόλοι είναι απολύτως διακριτοί, μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας. Προβλήματα δημιουργούνται όταν υπερβαίνονται οι ρόλοι. Στην Ε.Ε, άλλωστε σήμερα, οι Εκκλησίες παίζουν ρόλο στη ζωή των κοινωνιών. Στην Αγγλία ή στην Σουηδία, ο αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της Εκκλησίας. Ακόμα και στη Γαλλία, λαϊκό κράτος, οι μεγάλες γιορτές είναι θρησκευτικές. Εκείνο που δεν πρέπει να διαταράξουμε είναι η ενότητα και η συνοχή της κοινωνίας και ό,τι διασφαλίζει αυτή την ενότητα».

Ο κος Μίμης Ανδρουλάκης, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι Συνταγματικό. Δεν είναι Εκκλησιαστικό. Δεν υπάρχει Εκκλησιαστικό πρόβλημα. Υπάρχει στην παράδοσή μας, η ιστορική αλληλεξάρτηση Κράτους- Εκκλησίας, η οποία όμως έχει προχωρήσει στο αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και στους διακριτούς ρόλους. Αυτά να τα ενισχύσουμε, χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες περιττών ανακατατάξεων, που δεν μας δίνουν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όταν δεν είναι ορατές οι ιδεολογικές διαφορές Αριστεράς- Δεξιάς, τείνουμε να επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας, με προκατακλυσμιαίες συγκρούσεις του 18ου αιώνα. Να ανακαλύπτουμε ένα μείζον εκκλησιαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν υφίσταται σήμερα.»

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης είπε: « Το ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι ρόλοι είναι καθαροί. Επίσημα δεν τίθεται θέμα. Η Δημοκρατία επιτρέπει στον καθένα, να λέει την άποψή του. Όμως από πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ζήτημα χωρισμού. Εάν κάποιους τους ενοχλεί η συνείδηση, η Ορθόδοξη του λαού, είναι άλλο ζήτημα».

Ο δημοσιογράφος κος Γιώργος Παπαθανασόπουλος τόνισε τα εξής: «Θα πρέπει ο κόσμος να μάθει τι εννοούν εκείνοι που καταθέτουν τις προτάσεις για χωρισμό. Οι επιπτώσεις, εάν ισχύσει ο χωρισμός, θα είναι τεράστιες, σε προσωπικό, κοινωνικό και Εθνικό επίπεδο. Θα καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία. Θα καταργηθούν οι μισθοί των ιερέων από το Κράτος. Θα είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος. Η Εκκλησία από Ν.Π.Δ.Δ θα μετατραπεί σε Ν.Π.Ι.Δ, όπως κάθε θρησκευτική ομολογία ή σέκτα. Τα θέλει αυτά ο λαός; Ας ζητήσουν την κρίση του λοιπόν».

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κος Άνθιμος επισήμανε: «Είμαστε κατά του χωρισμού, όχι για να διασφαλίσουμε ως Εκκλησία κάποια οφέλη, αλλά για να μην αποσυνδεθεί η κοινωνία από την Εκκλησία. Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι δεν τίθεται θέμα χωρισμού. Ο αποχρωματισμός από τα ιερά σύμβολα, θα είναι μια πρώτη μεγάλη συνέπεια ενδεχομένου χωρισμού. Δεν θα έχει το Κράτος κανένα σύμβολο από αυτά που δηλώνουν την πίστη και την βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά η Εκκλησία δεν μπορεί να τα δεχθεί».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox