Συζητήσεις στον 89,5fm


Εξελίξεις-προκλήσεις στη Θράκη




Αθήνα, 2 Ιουνίου 2006


Τί ακριβώς συμβαίνει στην Θράκη; Μετά τα όσα παράλογα και προκλητικά δήλωσε ο πρώην υπουργός, εντεταλμένος της Άγκυρας, κ. Γιακίς, “ο Ρυθμός της Πρωίας”, η καθημερινή πρωϊνή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, συνομίλησε σήμερα, για το θέμα, με:

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμο, ο οποίος είπε: «Η αλήθεια είναι ότι στον τόπο μας δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Απορώ γιατί δεν υπήρξε μία επίσημη ανακοίνωση από το κράτος μας, από το κέντρο, όπου θα έδιδε τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση που μας ταλαιπώρησε αυτές τις ημέρες. Είχαμε απάντηση μόνο την ημέρα που έφυγε ο κ. Γιακίς, όταν είπε τα τελευταία αίσχιστα πράγματα περί της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου ότι είναι ίδια με του Μουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1920 μέχρι σήμερα, έχει οικοδομηθεί στην Θράκη ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Κατά καιρούς, υπάρχουν κάποιοι επίδοξοι ή εγχώριοι ή επισκέπτες από έξω, οι οποίοι προσπαθούν να πυροδοτήσουν αυτό το κλίμα που δεν τους είναι ευχάριστο, είτε σε κέντρα εδώ μέσα στο Θρακικό χώρο, το προξενείο και κάποιες άλλες ομάδες, ευτυχώς μεμονωμένες, είτε κάποιοι από έξω που θέλουν να δείξουν ότι έχουν ερείσματα στο διαμέρισμα το δικό μας το γεωγραφικό, και έρχονται κατά καιρούς και λένε ό,τι λένε. Ευτυχώς, αφήνουν ανεπηρέαστο τον μουσουλμανικό πληθυσμό και μάλιστα τον κάνουν να γελάει, γιατί οι μουσουλμάνοι εδώ στη Θράκη ξέρουν πώς περνούν, ξέρουν τις διευκολύνσεις που έχουν, ξέρουν ότι είναι πολίτες της Ευρώπης, όταν η γειτονική χώρα παρακαλάει, απειλώντας με αυτό τον αστείο τρόπο να την βάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξέρουν ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που έχουν την ίδια θρησκεία με εκείνους στη γειτονική χώρα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πλέον θέμα, όχι δικό μας, τοπικό, είναι για το γόητρο της χώρας της ίδιας, της χώρας μας, να μην επιτρέπει τέτοιες επισκέψεις που ταράζουν αυτή τη συνεργασία».

Τον Βουλευτή Έβρου, κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, ο οποίος τόνισε: «Η στρατηγική της Τουρκίας, γενικότερα, χαρακτηρίζεται από μία σταθερότητα στις απόψεις και στις επιδιώξεις. Όλες αυτές οι διακυμάνσεις, που είναι ή επιθέσεις φιλίας ή παραβιάσεις ή επιθέσεις φραστικές, όπως θέλει μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς, χαρακτηρίζονται από μία σταθερότητα στη στρατηγική και στη στόχευσή τους. Αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο, όταν καθόμαστε να μιλήσουμε για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν καθόμαστε να συζητήσουμε και να πούμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να εξομαλυνθούν. Άρα, λοιπόν, αυτό που κυριαρχεί στη Θράκη είναι ότι μπορεί οι δύο λαοί μεταξύ τους να επιθυμούν να υπάρχει μια σύσφιξη των σχέσεων, μία βελτίωση των σχέσεων, μία προσέγγιση αυτών των κυβερνήσεων, αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς στην Τουρκία, όπου χαρακτηρίζεται από τη στρατηγική, την οποία προείπα. Μέσα στα πλαίσια, λοιπόν, όλα αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις Ερντογάν και η επίσκεψη και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γιακίς, και είναι για εμάς αναμενόμενα. Και εκτιμώ, όταν λέω για εμάς, δεν εννοώ μόνο για τον απλό πολίτη της Θράκης ή για τον Έλληνα πολίτη που ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά ο Θρακιώτης αυτή την κατάσταση από ό,τι ένας πολίτης από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Αυτό που βασικά λένε εκεί πέρα είναι ότι ο Τούρκος, φίλος δεν γίνεται. Αυτό είναι μια γενική αρχή, να τα πούμε λίγο απλά τα πράγματα. Αλλά βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται κινήσεις και από Ελληνικής πλευράς, δεν πρέπει να διατηρήσουμε μια στρατηγική εθνική τέτοια, η οποία κάποια στιγμή να οδηγήσει, αν θέλετε όχι εμάς, αλλά την ίδια την Τουρκία, σε μια κατεύθυνση Ελληνοτουρκικών σχέσεων, που να είναι σε άριστο επίπεδο. Υπάρχει στρατηγική πολιτική, χαραγμένη και είναι εθνική στρατηγική η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι είναι σε γενικές γραμμές διακομματική. Υπάρχει η χάραξη μιας πολιτικής που λέει «πάμε σε μια προσέγγιση βήμα- βήμα», έχοντας εν γνώσει μας όλα αυτά που είπα προηγουμένως».

Τον ανεξάρτητο Βουλευτή, και τέως Υπουργό, κ. Στυλιανό Παπαθεμελή, ο οποίος είπε: «Νομίζω ότι προσπάθησε ο κ. Γιακίς να βάλει φωτιές εκεί πέρα και να ξεσηκώσει το μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαιτέρως νομοταγές. Πρέπει να το πούμε αυτό το πράγμα. Διότι υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες κινούνται συνεχώς με τρόπους, οι οποίοι είναι εντελώς έκνομοι. Το Ελληνικό κράτος έχει μια απέραντη ανοχή, βέβαια. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να τα δει αυτά τα πράγματα και να «τρίξει τα δόντια» προς τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν να προκαλούν με τον τρόπο που προκαλούν. Η Τουρκία αυτή την ώρα είναι σε μία από τις χειρότερες καταστάσεις, στις οποίες θα μπορούσε να έχει βρεθεί το τουρκικό κράτος, μετακεμαλικά. Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι συγκλονιστικά, διαλυτικά, το κουρδικό είναι σε μεγάλη έξαρση».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox