Συζητήσεις στον 89,5fm


Τι γίνεται με τους Χριστιανούς του Κοσσόβου;




Αθήνα, 26 Μαΐου 2006


Έντονη είναι η αγωνία της Σερβικής Εκκλησίας και των Σέρβων Ορθοδόξων για την κατάσταση στο Κόσσοβο και την προστασία των μοναστηριών, των μνημείων αλλά και της ζωής των Χριστιανών. Για το θέμα αυτό μίλησαν στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή «ο ρυθμός της πρωίας»:

Ο Μητροπολίτης Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτέμιος, ο οποίος συμμετείχε στις πρόσφατες συνομιλίες με εκπροσώπους του ΟΗΕ και Αλβανούς, και τόνισε: «Όταν μιλάμε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μιλάμε για μια καταστροφή που κρατά από το 1999 και όχι από τις 17 Μαρτίου 2004, οπότε δημοσιοποιήθηκε η καταστροφή. 150 Εκκλησίες και μοναστήρια έχουν καταστραφεί, 200.000 Ορθόδοξοι Σέρβοι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους. Σήμερα συνεχίζονται οι διώξεις, οι φόνοι και οι βιαιοπραγίες. Ζούμε “γκετοποιημένοι” σε θύλακες και η ζωή μας είναι αφόρητη. Η προπαγάνδα, όμως, που ασκείται, θέλει τους Αλβανούς να διώκονται. Κι αυτό γίνεται διότι οι διεθνείς παράγοντες θέλουν το Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητο δεύτερο Αλβανικό κράτος. Όμως, το Κοσσυφοπέδιο, είναι για τους Σέρβους, ό,τι η Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους. Είναι η κοιτίδα του Σέρβικου πολιτισμού, της Σέρβικης Ορθοδοξίας. Στο Κοσσυφοπέδιο, από το 1945 μέχρι το 1990, έγινε αλλοίωση πληθυσμού, με τη μεταφορά 400.000 Αλβανών και το ξερίζωμα των Σέρβων. Κάνουμε κάθε τι δυνατό για να παραμείνει ο κόσμος εκεί και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Και στο Κόσσοβο και στο Μαυροβούνιο θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα. Γιατί στο Μαυροβούνιο επιδιώκεται να γίνει σχίσμα. Κατηγορούν τους Σέρβους, τα διεθνή Μ.Μ.Ε., ως φανατικούς, αλλά ο φανατισμός ανήκει σε άλλους. Οι διεθνείς παράγοντες που θέλησαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κατάφεραν να μάς κατακερματίσουν. Όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο λαός της, ξέρουν και μάς βοηθούν. Τους ευχαριστούμε…»

Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Τρίτος, τόνισε: « Η σημασία του Κοσσόβου για τον πολιτισμό και την αυτοσυνειδησία των Σέρβων, είναι σπουδαία. Είναι τα δικά τους Ιεροσόλυμα. Συνδέεται με στέψεις Βασιλέων, Αυτοκρατόρων, Τσάρων, Πατριαρχών. Ακόμα και σήμερα ο Πατριάρχης της Σερβίας, ενθρονίζεται στο Ναό των Αγίων Αποστόλων του Κοσσόβου. Υπάρχει συστηματική επιλογή να ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσσοβο το 2006, μέσω της Ουάσιγκτον. Αυτό θα σημάνει αυτόματη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Άρα, θα έχουμε την αποσταθεροποίηση των συνόρων σε όλη τη Βαλκανική. Πρόσφατα ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος, κατέθεσε έντονη διαμαρτυρία, γιατί στο Κόσσοβο, ο Ναός του Σωτήρος, μετατράπηκε από τους Αλβανούς σε νυχτερινό κέντρο».

Ο κ. Δημήτρης Γόνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε: «Στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, υπήρξε το πρώτο μεγάλο κέντρο του Σερβικού Έθνους. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Σέρβοι, λόγω των Τουρκοαυστριακών πολέμων, μετακινήθηκαν και τη θέση τους κατέλαβαν οι Αλβανοί. Αυτό επαυξήθηκε από το Τιτοϊκό καθεστώς και κατόπιν, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου. Αυτό είχε τρομερές συνέπειες και για τα μνημεία που υπέστησαν τρομερές καταστροφές»


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox