Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης
μιλάει στο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος
για τα Ελληνοτουρκικά




Αθήνα, 2 Μαΐου 2006


Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού των Εξωτερικών των Η.Π.Α κ. Κοντολίζα Ράϊς και τα όσα δήλωσε, όπως και η σκλήρυνση των θέσεων της Τουρκίας ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ήταν το θέμα της σημερινής εκπομπής του «Ρυθμού της Πρωίας». Στην εκπομπή μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος είπε: «Εγώ στέκομαι σε δύο σημεία..."

"Πρώτο: Αν αναφέρεστε στην ορολογία Βόρεια Κύπρος θεωρώ και εκλαμβάνεται ως γεωγραφικός ο χαρακτηρισμός αυτός, μια που όλα τα επίσημα κείμενα του Ο.Η.Ε. αναφέρονται σε παράνομη εισβολή και κατοχή, δηλαδή στα κατεχόμενα.

Δεύτερον: Η Ελληνική διπλωματία και η Ελληνική Εξωτερική πολιτική έχει κάνει άψογα τη δουλειά της στην προηγούμενη φάση, όταν δηλαδή διαμορφωνόταν το νομικά δεσμευτικό κείμενο και πολιτικά υποχρεωτικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του οποίου τους όρους και τις προϋποθέσεις πρέπει να κάνει αποδεκτές, για να μπορέσει η Τουρκία να ξεκινήσει, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη διαπραγματευτική της προσπάθεια για την ένταξή της στην Ε.Ε. Εκεί προσδιορίζονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις και μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος και Ελληνικής Εθνικής ευαισθησίας, ζητήματα τα οποία στο παρελθόν ήταν μονομερή ή αν θέλετε διμερή ζητήματα ή μονομερείς απαιτήσεις της Ελλάδας από την Τουρκία, τα οποία όμως έχουν υιοθετηθεί από την Ευρώπη και είναι απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να κάνει η Τουρκία προς την Ευρώπη για να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση. Αναφέρομαι στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης. Αναφέρομαι στη σωστή συμπεριφορά έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων....

....Επομένως η Τουρκία ξέρει ποιο δρόμο πρέπει να βαδίσει. Αν τον ακολουθήσει αυτόν το δρόμο που της δείχνει η ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνει την Ευρωπαϊκή της προοπτική και με την Ελληνική συναίνεση. Εάν δεν το πράξει αυτό υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες μέσα στα ίδια τα κείμενα, είναι τα 35 υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια, τα οποία τόσο για να ανοίξουν, όσο και για να κλείσουν χρειάζονται την Ελληνική και την Κυπριακή συναίνεση.

Υπό αυτή την έννοια η οποιαδήποτε σκλήρυνση της Τουρκίας, γίνεται αντιληπτή για λόγους εσωτερικούς ή εσωκομματικής κατανάλωσης, δεν θα μπορούσε όμως να παίζει κάποιο ρόλο αυτή η σκλήρυνση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ή στις σχέσεις, κυρίως, της Τουρκίας με την Ε.Ε., η οποία δεν διατίθεται να κάνει εκπτώσεις σε αρχές και αξίες, ειδικά για την Τουρκία».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox